29 oktober 2020 | Compassie voor de ander wil zeggen dat je verbinding maakt met de ander en op een vriendelijke manier, zonder oordeel naar de ander kijkt en luistert. Juist in deze tijd kan dit je veel brengen. Deze tijd is voor iedereen lastig en iedereen reageert en handelt hierop op zijn eigen manier. Als je vanuit een oordeel op de reactie of uitspraken van anderen reageert, reageer je vaak aanvallend (of verdedigend) of je wuift dingen weg alsof ze er niet zijn. Hierdoor raak je verwijderd van elkaar. De ander voelt zich niet begrepen en zal ophouden met praten of juist nog harder gaan roepen om zich gehoord te voelen. Als je met compassie naar de ander luistert, luister je zonder oordeel. Je laat de ander zijn verhaal doen en probeert je te verplaatsen in (de situatie van)  de ander, je probeert hem of haar te begrijpen, zonder dat je hiermee jezelf weg cijfert. Je hoeft het dus niet eens te zijn met de ander, maar je respecteert wel zijn of haar mening.

Voorbeeld: je komt iemand tegen die stellig zijn mening vertelt over de nieuwe maatregelen in verband met Corona. Jouw mening is totaal anders hierover. Je merkt direct je irritatie over de uitgesproken mening van de ander. Probeer maar eens om niet direct het standpunt van de ander te weerleggen en te vertellen hoe jij er over denkt, maar in plaats hiervan oprecht te luisteren naar de ander en te vragen waarom de ander hier zo over denkt, je écht te verplaatsen in de ander, vanuit gelijkwaardigheid. Je zult merken dat het gesprek vaak een andere wending krijgt, dat er verbinding ontstaat en dat er hierdoor ruimte ontstaat voor beide standpunten.

Niet de makkelijkste oefening, maar bedenk wat je écht wil, dan gaat het vanzelf makkelijker 😉.

Veel succes ermee!

Liefs Eefje