23 oktober 2020 | Met andere woorden: ben een beetje liever voor jezelf 😉. Als je iets bijvoorbeeld niet hebt gedaan, omdat je het te spannend vond of omdat je moe was: vergeef het jezelf. Ben mild voor jezelf: je hebt het zo gedaan, omdat je op dat moment dacht dat dat het beste was óf omdat je het op dat moment niet anders kon. Boos worden op jezelf werkt averechts: je gaat jezelf nog rotter voelen. Mild zijn voor jezelf wil niet zeggen dat je alles goed praat van jezelf. Het wil zeggen dat je op een realistische manier naar jezelf kijkt en naar wat je doet en dat jezelf geeft wat je nodig hebt.

Voorbeeld: na een dag werken had je het plan om te gaan sporten. Als je eenmaal zit merk je pas hóe moe je bent en moet er niet aan denken om jezelf om te kleden en in het zweet te werken. Je kunt nu op verschillende manieren tegen jezelf praten, enkele voorbeelden: 1. ‘Stel je niet zo aan, waar kun je nu moe van zijn? Dit moet je toch makkelijk kunnen. Niet zeuren en sporten jij!’. 2. ‘Ik ben zóóóó moe, waarom heb ik dit nu weer? Ik ben echt altijd moe. Nu kan ik weer niet sporten. Ik baal zo van mezelf. Het zal mij echt nooit gaan lukken.’ 3. ‘Jeetje, ik ben best moe. Ik heb natuurlijk ook heel de dag gewerkt en ik heb denk ik even de tijd nodig om bij te komen. Ik ga eerst even zitten en ontspannen, daarna kijk ik hoe ik me dan voel. Misschien kan ik dan alsnog gaan sporten. Zoniet, dan kan ik altijd morgen nog gaan.’ Zonder oordeel over de 2 eerste varianten (want iedereen heeft zulke stemmetjes in zijn hoofd), zal de 3e variant je het minste energie kosten en het meest opleveren.
Let er maar eens op de komende tijd: wat zeg jij tegen jezelf? Probeer er naar te kijken zonder oordeel, ben je er alleen bewust van. Misschien lukt het je wel om soms wat milder voor jezelf te zijn…

Heel veel succes ermee!

Liefs Eefje